بخش سوم: نوشتن عنوان مقاله
عنوان مقاله نقش اساسی در پذیرش یا عدم پذیرش یک مقاله دارد. بنابراین باید در انتخاب عنوان پژوهش دقت بسیاری شود. بهتر است بگوییم که نحوه نگارش عنوان مقاله میتواند نشان دهنده ناشی بودن نویسنده یا تبحر بالای او باشد. بنابراین عنوان مقاله در یک سطر کل کار شما و کیفیت آن را نشان میدهد.
اصول نوشتن نوشتن عنوان مقاله
در نوشتن عنوان مقاله باید به اصول زیر توجه نمایید:
۱- روح مقاله: عنوان باید حاوی روح مقاله باشد و اندیشه اصلی مطالعه را نشان دهد.
۲- متغیرهای اصلی پژوهش: عنوان باید حاوی متغیرهای اصلی پژوهش باشد.
۳- متناسب با هدف: عنوان توصیف کننده محتوای مقاله و متناسب با هدف اصلی آن باشد.
۴- واضح: عنوان باید روشن و بدون ابهام باشد.
۵- خبری یا استفهامی نباشد: عنوان باید تا حد ممکن به صورت یک جمله خبری یا استفهامی مطرح نشود.
۶- جمله ناقص: عنوان باید غیر سوالی و به صورت جمله ناقص بیان شود.
۷- سلیس: جلب توجه کردن عنوان از طریق رعایت سلاست و بلاغت و ایجاد وزن و آهنگ خاص در کل عبارت عنوان.
۸- توجه به موتورهای جستجو: در عنوان نباید از کوتاه نوشتها یا اختصارات، فرمولها، واژههای اختصاری و جدید استفاده شود؛ زیرا باعث میشود مقاله به ندرت بازیابی و یا هرگز بازیابی نشود. یعنی در هنگام جستجو توسط پژوهشگران دیگر ممکن است توسط به مقاله شما دسترسی نداشته باشند.
۹- مختصر: کوتاه و مختصر بودن عنوان، اما نه به اندازهاي كوتاه كه در انتقال موضوع پژوهش شكست بخورد. (زیر ۸ کلمه عالی، ۱۲-۸ کلمه خوب، ۱۸-۱۲ کلمه متوسط، ۲۴-۱۸ کلمه ضعیف و بالای ۲۵ بسیار ضعیف).
برای مثال عنوان زیر بسیار طولانی است:
تحقيق تجربي درباره تاثير شرطی سازی کنشگر بر يادگيري در موشهاي سفيدبسيار كوتاه: تاثير تقويت بر يادگيري
عنوان مناسب برای این پزوهش میتواند به صورت زیر باشد:
تاثير تقويت تاخيري بر يادگيري در موش ها
۱۰- عدم تکرار: اجتناب از تکرار واژههای مترادف و آوردن کلمات اضافی مانند «پژوهشی درباره …»، «مطالعهای پیرامون…» و کلمات شروع نظیر a و an و the در مقالات انگلیسی.
۱۱- عدم اشاره به مکان و زمان: از آوردن نام مکان و زمان مطالعه خودداری شود مگر آنکه مطالعه از نوع شیوع شناسی باشد یا آنکه زمان یا مکان مطالعه جزء مسئله پژوهشی پژوهشگر باشد.
۱۲- استفاده از حروف اضافه: واژههای اثربخشی، کارایی و کارامدی خود جزء متغیرهای وابسته محسوب میشوند. از آوردن آنها همراه با حرف «بر» همراه با متغیرهای وابسته خودداری شود.
بنابراین «اثربخشی درمان فراشناختی بر افسردگی دانشجویان» نادرست است. و باید به صورت «اثربخشی درمان فراشناختی در دانشجویان افسرده خو» نوشته شود.
نحوه نوشتن عنوان مقاله بر اساس روش پژوهش
برای سهولت انتخاب عنوان پژوهش، میتوان از دستهبندی عناوین تحقیقات بر حسب نوع پژوهش استفاده کرد:
تحقیقات غیرآزمایشی از نوع توصیفی (اکتشافی): برای ذکر عنوان در این تحقیقات باید مکان و زمان اندازه گیری متغیرها ذکر شود. برای مثال: میزان شیوع دیابت در دانش آموزان پایه پنجم دبستان در استان تهران در سال تحصیلی ۹۰-۱۳۹۱٫
تحقیقات غیرآزمایشی از نوع همبستگی: برای ذکر عنوان در این تحقیقات کافی است که به بیان رابطه بین متغیرها اشاره شود. برای مثال: رابطه بین عزت نفس و پیشرفت تحصیلی.
تحقیقات آزمایشی: برای ذکر عنوان در این تحقیقات باید واژه تاثیر، موجب، اثر و امثال آن را به منظور بررسی رابطه بین دو متغیر مورد استفاده قرار داد. برای مثال: تاثیر دورههای آموزش ضمن خدمت در افزایش عملکرد معلمان.
رانینگ هد چیست؟
برخی از مجلات از پژوهشگران میخواهند که هنگام ارائه مقاله علاوه بر عنوان اصلی یک رانینگ هد (Running head) نیز برای مقاله بنویسند. رانینگ هد عنوان كوتاه شده است كه نبايد بيش از ۵۰ كاراكتر باشد (با احتساب فاصله و نقطه) و معمولاً با حروف بزرگ نوشته ميشود. در حالي كه Running head بايد موضوع مقاله را در ۵۰ كاراكتر به ذهن متبادر نمايد.
دیدگاه خود را ثبت کنید