تفاوت ایمپکت فاکتور JCR با گلوبال ایمپکت فاکتور چیست؟
با افزایش انتشارات مختلف در سطح جهان برای چاپ مقالات و دیگر آثار علمی سنجههای مختلفی نیز از انتشارات به وجود آمده است. منظور از سنجه، ویژگیهای اکتسابی مجله است که نشان میدهد آن مجله در بین جوامع دانشگاهی از چه سطح کیفی برخوردار است. یکی از سنجههای بسیار مشهور ضریب تاثیر (Impact Factor) است. ضریب تاثیر نشان میدهد که یک مجله به چه اندازهای تاثیر گذار است. با وب سایت چاپ مقاله اوج دانش همراه باشید.
بیشتر بخوانید: آی اس آی (ISI) و ضریب تأثیر مجلات علمی
ضریب تاثیر JCR موسسه تامسون رویترز در بین انواع ضرایب تاثیر از اعتبار و شهرت بسیار بالایی برخوردار است و باید گفت تنها سنجهای است که دانشجویان و دانشگاهیان در حوزه ضریب تاثیر باید به آن اتکا کنند. اما تفاوت ایمپکت فاکتور یا ضریب تاثیر JCR که توسط موسسه تامسون رویترز یا همان ISI سابق منتشر میشود با گلوبال ایمپکت فاکتور چیست؟
تفاوت ایمپکت فاکتور JCR با گلوبال ایمپکت فاکتور چیست؟
ضریب تاثیری که توسط موسسه تامسون رویترز منتشر میشود نشان دهنده نفوذ علمی مقاله است و بیشتر متکی بر تعداد استناداتی است که به مقالات یک مجله میشود. هر چه مقالههای یک مجله بیشتر مورد استناد قرار گیرند و در مقالات و کتابها به آنها رفرنس داده شود، ضریب تاثیر آن مجله نیز بیشتر خواهد بود. به غیر از ضریب تاثیر JCR موسسه تامسون رویترز سنجههای دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:
– گلوبال ایمپکت فاکتور (GIF) (Global Impact Factor)
– ضریب تاثیر جهانی Universal Impact Factor (UIF)
– ضریب تاثیر علمی Scientific Journal Impact Factor (SJIF)
– و موارد دیگر
این ضرایب تاثیر توسط شرکتها و خود ناشران تولید میشود و اعتبار چندانی ندارند و در بین دانشگاهیان و محیطهای آکادمیک معمولاً به این نوع از ایمپکت فاکتورها اعتباری داده نمیشود. توجه داشته باشید که این ضرایب تاثیر صرفاً اعتبار ندارند و هر مجلهای که دارای چنین ضریب تاثیر باشد جعلی نیست. بسیاری از مجلات از طرف ناشر خود چنین ضریب تاثیری را دریافت میکنند که باید توجه داشته باشید آن مجله فاقد ضریب تاثیر است زیرا به استثنای ضریب تاثیر JCR تمامی انواع ضرایب تاثیر دیگر در مجلات ISI فاقد اعتبار هستند.
توجه داشته باشید که سایر پایگاهها مانند اسکوپوس فرآیند امتیازدهی خاص خود را برای مجلات خود دارند. برای مثال اسکوپوس ضریبی به نام SJR را ارائه میدهد و همچنین معمولاً امتیازی بین Q1 تا Q4 را به مجلات خود ارایه میکنند. این ضرایب تاثیر با ضریب تاثیر JCR متفاوت است زیرا این ضریب برای مجلات ISI ارایه میشود اما ضریب تاثیر Q1 تا Q4 برای مجلات اسکوپوس ارایه میشود. ضریب تاثیر Q1 تا Q4 اسکوپوس نیز همانند ضریب تاثیر JCR دارای ارزش و اعتبار علمی میباشد.
لینکهای مفید دیگر را نیز مطالعه کنید.
سلام من شنیدم ایمپکت فکتور گلوبال در بعضی دانشگاه ها مثل دانشگاه های مالزی معتبر هستش. این واقعیت داره؟ تشکر
سلام
ببینید ضریب تاثیر گلوبال هیچ گونه ملاک جهانی برای محاسبه نداره. یعنی سردبیر یا هیئت تحریریه برحسب برخی ملاک های شخصی، ضریب تاثیری رو برای مجله محاسبه می کنند که هیچگونه سندیت علمی نداره.
البته شاید در کشور مالزی مرجعی باشه که به مجلات داخلی این کشور ضریب تاثیر مجاسبه می کنه که برای جامعه علمی داخل مالزی معتبر هستش اما برای سایر کشورهای حهان هیچ سندیت و اعتبار علمی ندارد. ضریبت تاثیر گلوبال با توجه به تجربیات ما تقریباً در هیچ کشوری اعتبار ندارد.
یعنی با این حساب ایممپکت فاکتور گلوبال به هیچ دردی نمیخوره؟ استاد بنده اصرار داشت که این ایمپکت فاکتور هم مثل ایمپکت فاکتور اصلی هست و تشویقم کرد که تو مجله ای چاپ کنیم که این ایمپکت فکتور رو داره. یعنی اصلا هیچ امتیازی نداره؟ میتونم مقاله رو پس بگیریم؟ ای بابااااااااااااااااااااااااااا….
با سلام
ببینید در داخل ایران مجله های علمی پژوهشی وجود دارد که مورد تایید وزارت علوم و بسیاری از دانشگاه ها و وزارت بهداشت است اما در خارج از کشور به هیچ به عنوان یک مجله معتبر ارزیابی نمی شوند. این مساله به خاطر آن نیست که مجله واقعاً بی کیفیت است بلکه بیشتر به این خاطر است که هیچ ایندکس معتبری ندارد. مجلات ایمپکت فاکتور گلوبال نیز احتمالا به این شکل هستند. شاید داخل یک کشور آن مجله بسیار باارزش و با اعتبار باشد اما مادامی که ایمپکت فاکتور JCR نداشته باشد یا ایندکس قوی نشود مانند اسکوپوس، پابمد، ISI و موارد معتبر دیگر، مجله نمی تواند دارای امتیاز خاصی در عرصه بین المللی باشد.
در مورد سوال دوم و بازگرداندن مقاله شما قبل از مرحله چاپ می توانید مقاله خود را بازپسگیری کنید اما بعد از چاپ مقاله این امکان وجود ندارد و باید به فکر نگارش یک مقاله جدید باشید.