چرا قبل از شروع مقاله نویسی باید ادبیات پژوهش را مطالعه کنیم؟
بارها شنیده ایم که اساتید راهنما و محققان حرفهای توصیه میکنند که قبل از انجام هرگونه پژوهش به مطالعه ادبیات تحقیق بپردازید. اما اولین سوال این است که ادبیات تحقیق به چه معناست؟ فرض کنید پزوهشگری میخواهد درباره استرس و پرخاشگری دانش آموزان تحقیق انجام دهد. تمامی مقالاتی که تاکنون در حیطه استرس یا پرخاشگری یا هر دو بر روی دانش آموزان کار شدهاند به عنوان ادبیات تحقیق آن پژوهش شناخته میشوند. معمولاً پژوهشگران مقالاتی که در ۵ سال اخیر بر روی این دو متغیر و جامعه آماری دانش اموزان کار شدهاند را به عنوان مقالات هدف انتخاب میکنند. در زیر به پاسخ به سوال چرا قبل از شروع مقاله نویسی باید ادبیات پژوهش را مطالعه کنیم؟ میپردازیم (بیشتر بخوانید: چگونه مقاله مروری نظامند (systematic review) بنویسیم؟).
چرا قبل از شروع مقاله نویسی باید ادبیات پژوهش را مطالعه کنیم؟
۱- اطلاع از حوزههای جدید پژوهش. وقتی شما در نظر دارید بر روی یک موضوع کار کنید و به بررسی ادبیات پژوهش مربوط به آن موضوع میپردازید احتمال دارد با مطالعه ادبیات پژوهش به حیطههای جدیدتری برخرود نمایید و در نتیجه موضوع پژوهش خود را تغییر دهید. برای مثال، احتمال دارد در مثال فوق به غیر از پرخاشگری و اضطرب با متغیرهای دیگری در پژوهشها مواجه شوید و تمایل داشته باشید آنها را نیز در پژوهش خود وارد نمایید. گرفتن ایده جدید یکی از مزیتهای بسیار عالی مطالعه ادبیات پژوهش است.
۲- اطلاع از روشهای پژوهش جدید. همانگونه که بارها تاکید شده است خلاقیت و نوآوری در طرح و روش انجام پژوهش، تحقیق شما را بسیار با کیفیت و خلاقانه خواهد نمود و همین فاکتور باعث افزایش شانس پذیرش و چاپ آن مقاله در مجلات باکیفیت خواهد شد. در مطلب معرفی یک روش مفید برای انتخاب طرح پژوهشی مناسب این موضوع به صورت مبسوط توضیح داده شده است.
۳- پرهیز از تکرار پژوهش. بارها این مساله دیده شده است که پژوهشگران موضوعی را به نزد اساتید راهنما میآورند و چنین بازخورد میگیرند که موضوع انتخاب شده شما تکراری است. یا پژوهشگری مقالهای را مینویسد و به مجله ارسال میدارد و ادیتور ان مجله در ارزیابی مقاله به نویسنده میگوید که مقاله شما ایده جدیدی ندارد. برای جلوگیری از هرگونه اتلاف زمان و انرژی بهتر است محقق هم ادبیات پژوهش داخلی و خارجی را خوب مطالعه نماید تا یک موضوع پیش پا افتاده و تکراری را انجام ندهد. گاهی امکان دارد که موضوعی در پژوهشهای خارجی به وفور انجام شده است ولی در پژوهشهای داخلی به ندرت و یا بسیار کم بر آن پرداخته شده است که میتوان بدون هیچ مشکلی آن موضوع را کار کرد.
۴- ایجاد مقایسه بین یافتهها. شما برای نگارش بیان مساله و بخش بحث و نتیجهگیری مقاله نیاز است تا ملاکهایی برای نگارش وجود داشته باشد. در بخش بیان مساله مولف معمولاً از پزوهشهای مربوط به ادبیات پژوهش برای دادن اطمینان خاطر به خوانندگان که سوال پژوهشی وی در پژوهشهای دیگر به صورت کامل پاسخ داده نشده و یا با روشهای دیگری به آن پاسخ داده نشده است. در بخش بحث و نتیجهگیری نیز مولف با ذکر ادبیات پژوهشی نتایج خود را با نتایج سایر مقالات در حیطه خود مقایسه میکند و در حقیقت یافتههای جدید خود را با یافتههای قدیمیتر و گذشته به قیاس میگذارد.
۵- استفاده از پیشنهادات پژوهشی. بسیاری از محققان در طول فرآیند پژوهش خود و در سرانجام آن ایدههای دیگری نیز به ذهنشان خطور میکند یا محدودیتهایی را مشاهده میکنند که در ابتدای پژوهش نمیتوانستند آنها را پیش بینی کنند. آنها در پایان پژوهش خود به این ایدهها و محدودیتها اشاره میکنند که منبع بسیار عالی برای استخراج موضوع یا ایده جدید برای انجام پژوهشهای دیگر است.
لینکهای مفید دیگر را نیز مطالعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید